Brandweernieuws week 47

Bakkum-  Dinsdagavond om 18:58 werd de brandweer opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Heereweg in Bakkum. Het bleek te gaan om een schoorsteenbrand bij een restaurant. Bij aankomst was de brand al zo goed als uit. Waarop de spuitgasten met behulp van de ladderwagen uit Heemskerk een nacontrole hebben uitgevoerd. Ook is er met de warmtebeeldcamera gecontroleerd hoe warm het schoorsteenkanaal nog was. Na een korte inspectie kon de brandweer terug naar de kazerne.

Gezin ontsnapt net op tijd uit brandend huis

Castricum- Een gezin aan de Cieweg is donderdagavond om 23:25 net op tijd ontsnapt uit een brandende woning. De bewoners lagen al in bed toen de bewoonster een brandlucht rook. Haar man ging voor de zekerheid even kijken bij de openhaard beneden die deze avond aan had gestaan. Hij trof hier niets bijzonders aan en ging weer naar boven. Hij ging nog even bij zijn dochtertje kijken in haar slaapkamer. Toen hij de deur open deed stond haar kamer al half gevuld met rook. De man heeft haar toen snel uit bed gehaald en  is samen met zijn vrouw en zoontje naar buiten gegaan. Ondertussen was 112 al gebeld.

De brandweer was snel ter plaatse en zag bij de eerste verkenning positief brand en schaalde toen gelijk op naar middelbrand. Hierop kwamen ook de tankautospuit van brandweer Limmen,  de officier van dienst en de ladderwagen van brandweer Heemskerk ter plaatse. De spuitgasten wisten de brandhaard vrij snel uit te krijgen met behulp van wat hak- en breekwerk omdat de brand tussen de vloer zat. De brand is vermoedelijk ontstaan door een lek in de schoorsteenpijp en heeft zo de vloer in brand gezet. De spuitgasten hebben nog enige tijd nodig gehad om de schoorsteen te stutten en de schoorsteen te vegen om er zeker van te zijn dat de brand goed uit was. De burgemeester is ook ter plaatse geweest om de bewoners een hart onder de riem te steken. De schade in de woning was aanzienlijk en stichting Salvage nam het van de brandweer over om alles te regelen voor de bewoners. In de twee naast gelegen woningen was alleen wat rooklucht te ruiken. Allebei de kinderen hebben nog een troostbeer gekregen van de brandweer voor de schrik. De bewoner en zijn dochtertje zijn nagekeken door de medewerkers van de ambulancedienst vanwege het ingademde rook maar hoefde gelukkig niet mee.