Brandweernieuws week 46

Gaslucht aan de Boekel
Akersloot-  Een voorbijganger belde woensdag om 12:37 het gasbedrijf omdat hij een vreemde lucht rook aan de Boekel.
De monteur kon niet direct ter plaatse komen, dus werd de brandweer gebeld. Vanwege de matige bluswatervoorzieningen werd ook de blusboot heen gestuurd. De brandweer heeft diverse metingen verricht maar kon niets vreemds meten en ging er van uit dat het een rioollucht was.
Grote brand verwoestwoning in Uitgeest
Vrijdag op zaterdagnacht om 00:30 heeft er een grote brand in een woning aan het Nieuwland in Uitgeest gewoed.
Rond tien voor half één werd de brandweer van Uitgeest gealarmeerd voor een woningbrand aan het Nieuwland waarna al snel middelbrand en vervolgens grote brand werd gegeven door de brandweer. Hierop volgde assistentie van onder andere de brandweer van Akersloot, Beverwijk, Velsen, Heemskerk en Badhoevedorp. Vanwege de waterwinning werd een groot watertransport afgelegd voor voldoende bluswater. Door de grote hoeveelheid rook werd er “grip 1” afgegeven door de brandweer.
Ondanks de grote inzet kon de brandweer niet voorkomen dat de woning zwaar beschadigd raakte. Rond tien voor twee werd het sein brandmeester gegeven. Het nablussen heeft nog enige tijd in beslag nemen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend dit moet nog blijken uit onderzoek. Bij de brand raakte niemand gewond.
Zaterdagochtend rond half zeven werd de brandweer nogmaals opgeroepen. De brand was opnieuw opgelaaid. De brandweer heeft het vuur opnieuw geblust.
Brandweer assisteerde bij zeer grote brand in de Wormer
Castricum- Vrijdag op zaterdagnacht om 01:15 werd de brandweer van Castricum opgeroepen om samen met de tankautospuiten van Graft de Rijp, Heiloo en Heerhugowaard te gaan naar de uitgangstelling aan de Wandelweg in Wormerveer. Dit om de collega’s uit de Zaanstreek af te lossen bij een zeer grote brand aan de Zaanweg in Wormerveer. Daar woedde vanaf 16:52 een woningbrand in een historisch pand die om 01:15 nog steeds brandde en slecht uit te krijgen was. De tankautospuit van Castricum moest vanaf het open water uit de Zaan de hoogwerker van Purmerend voeden met bluswater. Vanuit de hoogwerker werden de laatste vuurhaarden geblust. Graft de Rijp werd nog aan de achterkant van het pand ingezet en Heiloo en Heerhugowaard stonden stand-by maar hoefde niet meer ingezet te worden en konden een paar uur later weer retour.  Met behulp van een grote kraan werden brandende stukken uit de woning geknepen en door de Castricumse spuitgasten afgeblust. Door grote brokstukken uit het pand te halen was de brand rond 6.00 helemaal uit en kon de brandweer terug naar hun eigen post.