Brandweernieuws week 1

Rustige jaarwisseling voor de brandweer

Akersloot-De brandweer van Akersloot had twee meldingen op oudjaarsdag. De eerste was om 20:57 en betrof een containerbrand aan de Koningsweg ter hoogte van de dierenarts. De tweede melding betrof een boom die in de brand stond op de hoek Raadhuisweg / Geesterweg. Allebei de branden werden geblust met 1 straal hogedruk.

Castricum- Oudjaarsdag was er om 11:35 een loze brandmelding bij het Ribw aan de Oude Parklaan.

Om 00:53 werden de spuitgasten opgeroepen voor diverse branden. Op de Oranjelaan leverden verschillende brandjes gevaar op voor het verkeer op de doorgaande weg. De brandweer heeft deze brandjes uit gemaakt met behulp van de bumpermonitor voorop de tankautospuit. Hierna hebben ze in opdracht van stadstoezichthouders nog diverse andere brandjes op deze manier geblust. Dit was het geval op meerdere plekken op de Dorpsstraat, Torenstraat, Kastanjelaan en de Renesselaan. Op de Lindelaan was een erg groot kampvuur gemaakt die de brandweer heeft uit gemaakt met 1 straal hogedruk. Op de Kleibroek hebben ze diverse grote stukken stuk gegooid glas opgeruimd. Ook dat leverde gevaar op voor het verkeer. Rond 02:15 waren de spuitgasten weer thuis.

Spuitgast Andre Schermer ziet Abraham!!!

Castricum- Andre Schermer van Schermer licht en service is in de nacht van dinsdag op woensdag om 00:00 uur door de vrijwilligers van brandweer Castricum in het zonnetje gezet. Andre heeft zijn eigen elektra bedrijf en werkt veel bij particulieren. Ook werkt hij veel samen met zijn broer Peter voor diverse bedrijven langs provinciale- en snelwegen om verkeerslichten en lantaarnpalen te repareren. Andre is daarnaast ook al 14 jaar brandweervrijwilliger en bekleed de functies van brandweerchauffeur en manschap op de tankautospuit. Andre is zeer actief bij de vereniging van de brandweer. Zo is hij al jaren de penningmeester van de club en is zeer betrokken bij de activiteiten van de motorspuit de Otto. Ook zet hij zich al jaren in voor stichting kind en brandwond. Hij gaat als begeleider mee met de kinderen op kamp om een week even hun leed te kunnen vergeten. Het is traditie bij de brandweer om om 00:00 uur Abraham toe te komen zingen en een pop in de tuin te komen zetten.

Woensdagmiddag om 14:27 zijn de spuitgasten uitgerukt voor een brandmelding bij het Klaverland aan de Alkmaarderstraatweg. Bij aankomst werden ze opgevangen door de bedrijfshulpverleners en werd er gelijk gezegd dat het om het testen van de melders ging. Ze hadden het netjes gemeld bij hun meldkamer maar deze had het niet door gegeven aan de brandweermeldkamer.

De zelfde dag om 20:34 werden ze opgeroepen voor een brandgerucht bij Vitesse 22 aan de Puikman. Bij aankomst van de brandweer en politie werd er een onderzoek ingesteld. Ze vonden alleen nog maar 5 fietsen een vuurwerk restten. De daders waren waarschijnlijk snel de duinen in gevlucht bij aankomst van de hulpdiensten.

Egmond–Binnen- In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn de brandweerlieden van Egmond en Limmen rond 02:23 opgeroepen met hun tankautospuiten. Dit voor een brand in Gasterij Nieuw Westert aan de Oude Schulpweg.  Al snel werden ook de waterwagen van Egmond en de hoogwerker van Alkmaar opgeroepen. Zij hebben de eerste inzet gedaan om de brand van binnenuit te kunnen blussen maar al snel bleek dit niet meer te lukken door de enorme rookontwikkeling en de hitte in het pand. Rond 03:00 werd er opgeschaald naar zeer grote brand waarop de tankautospuiten van Alkmaar en Castricum werden ingezet. Deze hebben geholpen om de brand te bestrijden en de achterliggende panden te behouden. Omdat er tijdens de brand veel vliegvuur vrij kwam en richting het dorp ging werd ook de tankautospuit van Heiloo ingezet om het vliegvuur te bestrijden. Rond 06:30 werd het sein brandmeester gegeven en kon er worden afgeschaald. Het nablussen heeft nog wel de hele ochtend in beslag genomen. Op het moment van de brand was er niemand in het pand aanwezig en over de oorzaak is nog niets bekend. Het pand moet als verloren worden beschouwd.